16 Ekim 2010 Cumartesi

Francis Bacon

Francis Bacon
Onun yaşam aralığını kitaplar 1909- 1992 olarak kayda geçmiş.
Dublin doğumlu ünlü ressamın kuru hayat hikayesini yazmaktansa onun televizyon röportajından çarpıcı bölümleri yazacağım.
Sanırım bu resim tarihinin en çok öykünülen hatta açıkça kıskanılan ressamın daha insani bir portresi çıkacak. Kişisel olarak bu konuşmayı dinlediğimde hayatın kimse için kolay olmadığını bir kez daha anladım. Bir akademi öğrencisiyken bu kadar zengin sayılı çağdaş ressamlara karşı kızgınlığım hiç bitmiyordu. Sonradan anladım ki onun nefretinin geldiği yerin benimkiyle aynı olduğu açıktı. Bu akrabalık cebimde uğur parası gibi ölene kadar saklayacağım değerlerden biri haline geldi. Şimdi seyrettiğim röportajından hatırladığım notlar:
* Rastlantıların hayatında büyük önemi olduğunu daha doğrusu hayatını temeli olduğunu anlatıyor. Mesela parasızlıktan bir gün tuvalin arkasını kullanmak zorunda kalıyor. Bu da tarzının ortaya çıkmasında önemli bir doku haline geliyor.
* Yaşamında bir çok insanı kaybetmiş. Biride sevgilisi (öldüğünü anlıyoruz) Hayatını ileriki yaşlarda çöle döndüğünü söylüyor.
* Resimlerini fotoğraflara bakarak yapmış, bunlar ceset fotoğrafları falan. Tabi röntgen filmlerini de unutmamak lazım.
* Atölyesini gösteriyorlar çok küçük, iki tuvali birden çalışılamıyor. (Bu bana enteresan geliyor çünkü bu çekimler yapıldığında çok meşhur dünyanın en büyük müzelerinde işleri var. Bu paraların nereye gittiğini sonradan anlıyorum)
* Kumarbaz zaman zaman bütün parasını Vegas'ta kaybediyor. Bir defasında kumar borcunu ödeye bilmek için bir yıl çalışmak zorunda kalmış.
* Bu kadar meşhur bir ressam olacağını hiç tahmin etmemiş, hep başka işlerde çalışacağını düşünmüş.
* Gay barların değişmez müdavimi herkesle çok samimi, konuşmanın bir yerinde her türlü uyuşturucuyu kullandığını ima ediyor.
* Yüzünden nefret etmesine rağmen kimse olmadığından çoğu zaman kendi portresini yapmış.
* Son dönemlerinde resimlerindeki atılmış boya lekelerini de kendi resminden duyduğu nefretten olduğunu söylüyor. Sonradan bunun resmine yakıştığını söylüyor.
* Bir sürü vahşi hayvan katalogu var ayrıca erkek kaslarından da çok hoşlandığını anlatıyor.
* Ağız içini çok güzel buluyor, rengini falan. Peki neden siyah tonlarında boyuyorsunuz diye soruyorlar beceremiyorum diyor.

ı.d