20 Mart 2011 Pazar

Dünya Saati eylemi 26 Mart'ta yapılacak

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 4 yıl önce başlatılan 1 saat süreyle ışık kapatma eyleminin bu yıl 26 Mart tarihinde gerçekleşeceği bildirildi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan Dünya Saati (Earth Hour) Kampanyası'nın 26 Mart 2010 Cumartesi günü 20.30 ile 21.30 saatleri arasında gerçekleşeceğini belirterek, sürdürülebilir bir gelecek için dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın ışıklarını bir saatliğine kapatacağını söyledi.

2007 yılında Avustralya'da başlayan ve 2008'de küresel bir harekete dönüşen ışık kapatma eyleminin 2010 yılında bir rekora imza attığını ve dünya çapında yürütülen en büyük kampanyaolduğunu belirten Baştak, "Milyonlarca insanın destek verdiği kampanyada ışıklar bugüne dek küresel ısınmayla mücadele için kapatılıyordu. Kampanya kapsamında 2010 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün yanı sıra 250 kurum, 7 belediye, İstanbul Valiliği ve binlerce konut sahibi kampanyaya destek verdi" dedi.

Kampanyaya Türk halkından da destek beklediklerini vurgulayan Baştak, şunları söyledi:

"Doğal kaynaklar üzerinde yarattığımız baskı yani ekolojik ayak izimiz, gezegenimizin biyolojik kapasitesini yüzde 50 aştı. Bu artışın en büyük bölümünü karbon emisyonlarımız oluşturuyor. Bu durum çağımızın en büyük tehdidi olan iklim değişikliğiyle sonuçlanıyor. Bu şekilde devam edersek, tüketimimizi karşılamak için 2030 yılında 2, 2050 yılında 2.8 gezegene ihtiyacımız olacak. Dünya Saati kampanyası ile bu yıl katılımcılarımızdan ışıklarını kapattıkları bir saatin ötesine geçerek gezegenimizdeki yaşamın sürekliliği için günlük hayatta alabilecekleri önlemleri de düşünmelerini istiyoruz."