1 Eylül 2008 Pazartesi

kolaj name

Küratör: Muzaffer TİRE
Sanatta “yapıştırma resim” olarak adlandırılan kolaj; bir teknik olarak Kübizm akımı içerisinde yaygınlaşmış ve sanatçılar farklı yöntemler kullanarak günümüz sanatına kadar, sanatsal düşünüşlerin üretiminde teknik kullanımlarını sürdürmüşlerdir. Kübizm’le başlayıp Dadacılık ve Gerçeküstücülük akımları ile yaygınlaşan kolaj; Pop Sanat ve Fluxus’la farklı teknik kullanımların görünümü sanatsal düşünme biçimi içerisinde görselleştirilmiştir. Gazete, afiş, etiket, fotoğraf gibi basılı malzemelerin yanı sıra ayna, kumaş, ip, posta pulu, tiyatro programları, bilet, oyun kartları, alüminyum folyo, duvar kağıdı gibi malzemelerle sanatsal ürünler gerçekleştirilirken; insan-teknoloji ilişkisinden hareketle üç boyutlu atık buluntu nesneler Asemblaj, Dekolaj tekniklerinin oluşumunda etki ve tepki olarak kullanım nesneleri, yöntem sorunlarının birer parçası olmuşlardır. Kavramsal Sanat bağlamındaki ilk etkinliklerin üretiminde de teknik, önemlilik gösterir.Günümüz sanatı içerisinde de Dijital Sanat ve Disiplinlerarası Sanatın da birer kullanım aracı olarak bazı sanatçıların uygulamalarında farklı biçimlerle karşımıza çıkar. Sanatın oluşumuna kaynaklık eden ve sanatçı için bir yöntem aracı olarak ürünün bir parçası olan teknik, etkililik söylemini güçlendirir.
Kolaj, sanatsal bir teknik olarak kesme yırtma yapıştırma ile bütünlük oluşturma anlamı taşısa da; bir kavram olarak insanın yaşamla kurduğu bağ açısından, farklı anlam özelliklerini de oluşturur. Bir düşünüşü başka bir düşünüşle kolajlamak, bir düşünüyü bir işe kolajlamak ya da yamanmış bütünlükler oluşturmaya çalışmak,… kolajın yaşamsal gösterge ürünleridir.İlkel olanı modern’e, zevksizliği özgünlüğe ya da bir kültüre öteki kültürü kolajlamak gibi…Birçok yaşamsal ögenin bir araya getirilmesi de, gündelik yaşamla geçmiş-gelecek ilişkilendirilmesinde ve açıklanmasında “birleştirme” unsuru olarak görünürler. Yaşama yeni bir boyut getirme anlamında, soyut bir açıklama anlayışını da beraberinde oluşturabilir. Farklı disiplinlerin arasındaki sınırı kaldırarak, yeni bir yaşam anlayışının da oluşumuna kaynaklık edebilir.Kimi zaman da yapayla doğal olanın ilişkisine tanıklık eder.
Bu sergide yer alan sanatçıların; bu tekniklerle sanatsal ve kültürel sorgulamalarına ilişkin bakış açılarını, nasıl bir düşünüşle sanatsal üretime dönüştürdükleriyle ilgili görsellerinin izleyici-tüketiciyle buluşması özelliğini taşımaktadır.

illusyon travels by streetcar